Wat is een fistel

dit is een fistelWat is een fistel? Een fistel is het best te beschrijven als een tunneltje of buisje onder de huid. Dit tunneltje komt uit op de huid. De fistel lijkt volgens veel mensen op een puistje. Er zit namelijk vaak een rood of huidkleurig kringetje rond de opening van de fistel. Een fistel is in tegenstelling tot een puistje echter een opening in de huid. Deze opening is vaak vele centimeters diep, en je zou er met een klein staafje in kunnen gaan.

Een fistel ontstaat doordat er ergens in je lichaam een ontsteking plaats heeft gevonden. Deze ontsteking gaat vaak gepaard met pus, etter en vocht. Het lichaam wil deze ‘zooi’ zo snel mogelijk het lichaam uitwerken, alleen kan het nergens heen. Daarom maakt het lichaam automatisch een tunneltje aan. Deze tunnel probeert op de huid uit te komen, zodat de vuiligheid daar het lichaam uitgewerkt kan worden. Er verschijnt een onnatuurlijke opening in het lichaam. Deze opening is vaak klein. Slechts een aantal millimeter tot 1 centimeter groot.

Doet een fistel pijn?

Nee, een fistel doet geen pijn. Toch kan een fistel voor heel wat ongemak zorgen. Een fistel loost allerlei ‘zooi’ (zoals vocht en etter) het lichaam uit. Dit kan meerdere keren in de week voorkomen, afhankelijk van de plek van de fistel krijg je dus keer op keer vieze kleding. Het geeft een onhygiënisch gevoel.

Ontstaat een fistel door slechte hygiëne?

Nee, het is een fabel dat een fistel door slechte hygiëne ontstaat. Een fistel ontstaat doordat er ergens in je lichaam een ontsteking plaatsvindt. Dit heeft dus niets te maken met de hygiëne van de mens.

Een fistel wordt vaak ontdekt doordat er viezigheid uit de fistel komt zetten. Wanneer dit structureel gebeurt, hebben mensen vaak door dat het om een fistel gaat. Het vervelende aan een fistel is dat deze zeer moeilijk te behandelen is. Medicijnen helpen meestal niet om de fistel over te laten gaan. Heel soms hebben medicijnen positieve invloed op de fistel, doordat ze de ontsteking in het lichaam tijdelijk stopzetten. Medicatie geeft echter geen garantie dat de ontsteking volledig overgaat. In een later stadium kan de fistel daarom weer actief worden.

De beste methode om een fistel te behandelen is middels een operatie. Het is een vrij zware ingreep voor iets wat verder niet schadelijk is of pijn doet.  Toch kiezen veel mensen ervoor de fistel te laten opereren, omdat een fistel nu eenmaal veel ongemak met zich mee brengt.

Naar de huisarts met een fistel?

Veel mensen weten niet of ze naar de huisarts moeten wanneer zij een fistel hebben. De fistel doet immers geen pijn en is verder niet schadelijk. Wel kan een fistel voor veel ongemak zorgen. Als u structureel last heeft van de fistel, raden wij u dan ook aan om contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts kan samen met u een behandelplan opstellen. Meer informatie over het opereren van de fistel kunt u op deze pagina vinden.