Wat is een abces?

Een fistel wordt vaak veroorzaakt door een abces. Om te begrijpen hoe een fistel ontstaat, is het dus ook handig om te weten wat dat precies is. Op deze pagina zullen wij daar uitleg over geven. Want wat is een abces eigenlijk?  Het is holte gevuld met pus. Dit pus bestaat uit bacteriën, dode witte bloedlichaampjes en weefselresten. Abcessen ontstaan door een infectie en kunnen in principe op het hele lichaam voorkomen. Ook is het mogelijk om meerdere abcessen tegelijkertijd te hebben.

Abcessen ontstaan doorgaans doordat er sprake is geweest van een infectie. Een of meerdere bacteriën zijn dan het lichaam binnengedrongen en dit zorgt voor een reactie van het lichaam. De bacteriën zorgen ervoor dat bepaalde cellen afsterven en het lichaam zal proberen deze bacteriën zo snel mogelijk het lichaam weer uit te werken. Er ontstaan vervolgens een holte (een holte die er eerder nog niet was). Het lichaam maakt deze holte aan om de bacterieaanval te stoppen. Door de bacteriën te omringen, kunnen ze namelijk geen kant meer op.

Hoe ontstaat een abces?

Een abces ontstaat doordat bacteriën het lichaam zijn binnengedrongen. Dit kan gebeuren bij kleine scheurtjes in de huid, de ontsteking van haarzakjes of de obstructie van klieren en zweetklieren. Ook een slechte wondhygiëne kan het veroorzaken. Wanneer je een open wond niet goed schoonmaakt, kunnen er allerlei bacteriën het lichaam binnendringen. Deze bacteriën kunnen in een later stadium zorgen voor een abces. Het is daarom belangrijk om wonden altijd goed te verzorgen. Maak een wond dus altijd even schoon! Het is vaak een kleine moeite en het kan een hoop narigheid voorkomen.

Ik heb een verzwak immuunsysteem, heb ik sneller kans op abcessen? 

Over het algemeen hebben mensen met een verzwak immuunsysteem sneller last van abcessen. Bij een verzwakt immuunsysteem is het lichaam vaak niet in staat om binnengedrongen bacteriën te verwijderen. Er ontstaat dan eerder een abces (of meerdere abcessen).

Symptomen van een abces

Abcessen zijn vaak rood van kleur en doen pijn. Er staat namelijk spanning op de huid en dit voel je. Zeker wanneer u het abces aanraakt voelt u pijn en voelt de huid warm aan. Ook het omliggende gebied rondom de plek is gevoelig. Sommige mensen hebben tevens last van rillingen of een verhoogde temperatuur (in de vorm van koorts). Over het algemeen zijn abcessen zo’n 1 tot 3 centimeter groot.

Behandeling van een abces

Wanneer er last van heeft, is het altijd verstandig contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts kan antibiotica voorschrijven of ervoor kiezen om het abces ‘lek te prikken’. Het doorprikken van een abces kan pas gebeuren wanneer het rijp is, daarom is het verstandig dit door een huisarts te laten doen. Wanneer een niet-rijp geval doorgeprikt wordt, zit dit het genezingsproces in de weg.

Geef een antwoord