Veelgestelde vragen

Het-menselijk-lichaamDoet een fistel pijn?
Dat is de eerste van de veelgestelde vragen fistels: Nee, een fistel doet geen pijn. Meestal merken mensen dat ze een fistel hebben, doordat er vocht en/of pus uit de fistel komt zetten. Dit kan meerdere malen per week gebeuren. U kunt zich misschien voorstellen dat dit voor veel ongemak zorgt, de meeste mensen gaan dan ook naar de huisarts om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Heeft een fistel te maken met slechte hygiëne?
Er wordt nog wel eens gedacht dat een fistel ontstaat door een slechte hygiëne. Dit is echter niet zo. Een fistel ontstaat na een ontsteking (vaak in de vorm van een abces). Een abces kan wel ontstaan door een slechte hygiëne. Bijvoorbeeld nadat er vuil in een open wond is gekomen.

Helpt medicatie tegen een fistel?
Over het algemeen werkt medicatie niet om de fistel te stoppen. Met antibiotica kan geprobeerd worden om de ontsteking tijdelijk te remmen, maar dit is geen blijvende oplossing. In veel gevallen zal een fistel dan ook geopereerd moeten worden.

Hoe ziet een fistel er uit?
Een fistel is een onnatuurlijke lichaamsopening. De grootte van de opening varieert, maar ligt gemiddeld tussen de 1 en 3 centimeter. Om de fistel zit vaak een rood kringetje heen. Hierdoor verwarren mensen een fistel nog wel eens met een puistje.

Zit een fistel altijd op dezelfde plek?
Nee, fistels kunnen eigenlijk over het hele lichaam ontstaan. Er zijn verschillende soorten fistel en ze hebben vaak per soort een naam. Een fistel in het gelaat (ontstaat meestal in het gebit, bijvoorbeeld door een infectie aan een kies) noemen we bijvoorbeeld een dentogene fistel.

Is een fistel gevaarlijk?
Nee, een fistel is niet zo zeer gevaarlijk. Een fistel zorgt vooral voor veel ongemak. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om de fistel weg te laten halen. Dit kan door middel van een operatie.

Ik denk dat ik een fistel heb, wat nu?
Als u denkt dat u een fistel hebt, kunt u het best een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan onderzoeken of het inderdaad om een fistel gaat. Als het blijkt dat het om een fistel gaat, kan de huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis zal eerst een afspraak worden gemaakt om de fistel te onderzoeken. Dit doen ze door een röntgenfoto te maken. Op de röntgenfoto is goed te zien waar de fistel precies zit, en hoe groot deze is. Nadat er een foto is gemaakt, zal u een oproep krijgen. De operatie zelf duurt meestal een kwartier tot drie kwartier.

Kan ik zelf iets doen om fistels te voorkomen?
Helaas kunt u zelf niets doen om fistel te voorkomen. Wel is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts wanneer u ontdekt dat u een fistel hebt.