Soorten fistels

Er zijn verschillende soorten fistels. Een fistel kan voorkomen op verschillende plekken in het lichaam, bijvoorbeeld bij de anus of tussen darm en vaginamond. Fistels kunnen variëren in grootte, en hoeven niet altijd tot problemen te leiden. Op deze pagina zullen wij enkele fistels behandelen. Een fistel zal altijd behandeld moeten worden door een medische specialist en wordt vaak middels een operatie weggehaald.

Fistel bij de anus (peri-anale fistel)

 Een fistel bij de anus wordt ook wel een ‘peri-anale fistel’ genoemd. Een peri-anale fistel ontstaat door een ontsteking van de slijmklieren bij de uitgang van de anus. In het geval van een peri-anale fistel raken de slijmklieren verstopt, waardoor er een zweer ontstaat. Deze zweer vorm zich weer tot een abces (meer weten over het abces? Kijk op deze pagina). Het abces kan spontaan openbreken, maar in sommige gevallen zal er een kleine chirurgische ingreep nodig zijn.

Wanneer het abces verholpen is, is de ontsteking meestal voorbij. In sommige gevallen kan er echter een fistel ontstaan als gevolg van het abces. Dit noemen we dus een peri-anale fistel. Een peri-anale fistel kan voor veel ongemak zorgen. Via een peri-anale fistel kunnen er steeds kleine beetjes ontlasting naar buiten komen. Wanneer het ontstekingsvocht niet goed weg kan, bestaat er een mogelijkheid dat er een zwelling ontstaat. U kunt vooral tijdens het zitten last hebben van deze zwelling.

Een peri-anale fistel kan op verschillende manieren behandeld worden. Dit is vooraf echter niet vast te stellen. Afhankelijk van de precieze plek en de grootte van de fistel zal de behandelend arts kijken welke behandeling het beste resultaat zal geven.

Dentogene fistel

Een dentogene fistel is een fistel in het gelaat. Deze fistel ontstaat vaak in het gebit, bijvoorbeeld na het ontsteken van een kies. De fistel kan hierbij naar buiten doorbreken, via de wang bijvoorbeeld. Ook een dentogene fistel moet vaak met een operatie verholpen worden.

Vesico-vaginale fistel

Deze fistel loopt tussen darm en blaas. Ook is het mogelijk dat de fistel tussen blaas en vagina loopt of tussen darm en vagina loopt. Dit type fistel ontstaat in de meeste gevallen naar aanleiding van een zware bevalling. In Nederland (en landen met een goede gezondheidszorg) komt dit type fistel echter niet vaak meer voor. Een vesico-vaginale fistel kan voor erg veel ongemak zorgen. Bij dit type fistel loopt de urine via de fistel naar buiten. Behalve een groot ongemak zorgt dit ook voor sociale problemen.

Andere soorten fistels

Er zijn meerder soorten fistel. Fistels dienen in de meeste gevallen geopereerd te worden. Voordat er geopereerd wordt, zal er altijd eerst een fistulogram plaatsvinden. Bij een fistulogram kijkt de behandelend arts door middel van röntgenfoto’s naar de fistelgang en eventuele verbindingen met andere organen. Een fistulogram is bedoeld om inzicht te krijgen in de fistel, zodat er een behandelplan opgesteld kan worden.