Fistel opereren

Zoals u misschien al op de andere pagina’s op deze website hebt kunnen lezen, is het een fistel opereren vaak de beste oplossing. In sommige gevallen kunnen fistels met medicatie bestreden worden, maar dit is vaak van tijdelijke duur. Een medicijn kan de ontsteking (de oorzaak) tijdelijk aanpakken, maar de vraag is of de ontsteking hierdoor blijvend opgelost is. In veel gevallen komt er enige tijd na het gebruik van medicatie alsnog vuiligheid uit de fistel zetten.

Hoewel een fistel geen pijn doet en verder ook niet schadelijk is, wordt het daarom vaak aangeraden om een fistel te laten opereren. Een fistel kan voor veel ongemak zorgen en kan zelfs tot sociale problemen leiden. Op deze pagina zullen we een globaal beeld geven van de operatie van een fistel. Er zijn meerdere soorten fistels. Welke operatie nodig is, zal dus per geval bekeken moeten worden. Dit gaat altijd in overleg met een medisch specialist.

Als u een fistel heeft, kunt u het best naar een huisarts gaan. Een huisarts kan bekijken of het inderdaad een fistel is en kan u vervolgens doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Met een doorverwijzing naar het ziekenhuis

 U zult in het meeste gevallen een doorverwijzing krijgen voor de afdeling radiologie (in het ziekenhuis). Op de afdeling radiologie vindt diagnostisch onderzoek plaats. Het doel van diagnostisch onderzoek is om de oorzaak van de klachten vast te stellen. In het geval van een fistel zal er gekeken waar de fistel precies zit, en hoe groot deze is. Ook wordt er gekeken of er vertakkingen zijn en of de fistel te opereren is.

Bij een röntgenopname wordt er een foto van de binnenkant van uw lichaam gemaakt. Deze foto wordt digitaal opgeslagen en kan later bekeken worden door de behandelend arts. Om de fistel goed zichtbaar te krijgen op de foto, wordt er gebruik gemaakt van een contrastmiddel. Er wordt vervolgens een dun slangetje gebruikt om in de fistel te brengen. Al met al duurt dit onderzoek zo’n 20 minuten. Het is niet pijnlijk. Nadat de foto’s gemaakt zijn kunt u weer naar huis.

Operatie

 Nadat er röntgenfoto’s zijn gemaakt, kan de behandelend arts zien wat voor operatie er nodig is. Dit is altijd oer persoon verschillend. Het is vooraf dus niet te zeggen welke operatie het best voor u is. Over het algemeen worden er twee verschillende operaties toegepast. We zullen deze twee operaties nu behandelen.

–          Volledig verwijderen van de fistel. In veel gevallen zal de fistel volledig verwijderd worden. Bij het volledig verwijderen van de fistel ontstaan er het minst kan dat er een fistel voor terugkomt.

–          Fistel wordt behandeld met een seton. Als de fistel moeilijk operatief te verwijderen is, zal er gekozen worden voor een seton. Dit is een plastic draadje. Dit plastic draadje zorgt ervoor dat de fistel openblijft, waardoor er geen abcesvorming kan ontstaan. De fistel geneest hierdoor niet, maar er kan op deze manier wel controle op de fistel uitgeoefend worden.

Deze operaties duren meestal één kwartier tot drie kwartier. U mag in de meeste gevallen een tot twee dagen na de operatie weer naar huis. Na de operatie is het belangrijk dat u de wond goed schoon houdt. In het ziekenhuis zal u hier meer uitleg over krijgen.